Ga naar hoofdinhoud

AFGELAST | 16 augustus 2020 | Jeroenommegang

UPDATE: In verband met richtlijnen rondom Covid-19 is de tocht van 2020 afgelast. We vertrouwen erop dat van uitstel geen afstel komt en dat de Jeroenommegang volgend jaar weer kan plaatsvinden. De datum zal dan zondag 15 augustus 2021 zijn.

Deze stille tocht door de dorpskern wordt door de Parochiekern St. Jeroen en Maria ter Zee in de St. Maartensparochie georganiseerd in samenwerking met de Protestantse Gemeente Noordwijk.

De eigenlijke feestdag van St. Jeroen is ieder jaar op 17 augustus. Inmiddels bestaat de tocht in deze vorm meer dan twintig jaar en vormt een niet meer weg te denken jaarlijkse traditie. De bedoeling is het verhaal van Jeroen, de eerst bekende leidsman van de christelijke gemeenschap in het dorp én martelaar, onder de aandacht te brengen.

Tijdens de tocht wordt het Jeroensveld (of Martelveld) op het landgoed Calorama aangedaan. Er wordt aangenomen dat op deze plek de priester Jeroen door de Vikingen in 856 werd onthoofd. Er wordt op het veld een korte plechtigheid gehouden, waarin kaarsen bestemd voor beide Jeroenskerken worden aangestoken.

 

 

Back To Top