Ga naar hoofdinhoud

De historie

Aan de rand van Noordwijk, ingeklemd tussen het centrum, een nieuwbouwwijk, het kerkhof en de Gooweg, ligt de buitenplaats Calorama. De buitenplaats is ontstaan uit een 18de eeuwse kruiden- en bloembollenkwekerij. In de huidige aanleg zijn nog veel restanten, in de vorm van houtwallen, te vinden die verwijzen naar het vroegere kwekersbedrijf.

In de loop van de 19de eeuw werd het oorspronkelijk eenvoudige 18de eeuwse woonhuis uitgebreid tot een aantrekkelijk gepleisterd herenhuis met decoratieve houten serres aan de voorzijde. Rondom het huis werd een park in landschapstijl aangelegd met onder andere vijverpartijen, een eiland en een theekoepel. Het koetshuis uit 1872 heeft nog zijn originele uiterlijk. Tot in de 20ste eeuw werden op Calorama bloembollen, geneeskrachtige kruiden en rozen gekweekt. Het tegenwoordig zeldzame 17de eeuwse voor de bollenteelt ingerichte houtwallenlandschap is hier nog aanwezig. Juist door gebruik te maken deze wallen heeft de aanleg van Calorama een geheel eigen karakter, waardoor het zich onderscheidt van andere parken.

De naam ‘Calorama’ stamt oorspronkelijk uit het Oudgrieks. De woorden καλός, kalos (mooi) en ὅραμα , horama (uitzicht) werden samengevoegd tot Kalorama en vervolgens verfranst tot Calorama. In goed Nederlands zou het landgoed de naam ‘Schoonzicht’ kunnen dragen.

Bron: ‘De Woonstede door de eeuwen heen’ door Ronald H.M. van Immerseel. Lees hier het complete artikel.

Back To Top