Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe bewoners

Er zijn twee nieuwe geheimzinnige bewoners op het landgoed, die zich zelden laten zien, maar niet van plan zijn om Calorama te verlaten. Het landgoed valt vanwege de rust en de oude bomen namelijk in de smaak bij een paartje bosuilen.  

In heel Noordwijk worden nestkasten opgehangen op plekken waar een territorium van deze uil is vastgesteld. Zo kan, door middel van het ringen van de jongen, de verspreiding van de soort in kaart worden gebracht. Een leuke terugmelding is die van een broedende uil in een kast op Leeuwenhorst, die het jaar ervoor een paar honderd meter verderop in een andere kast geboren is. Omdat wij graag zouden weten waar de uilen die op Calorama geboren worden zich uiteindelijk vestigen, hangt er sinds het najaar van 2021 ook een kast op dit landgoed. 

De bosuil is een uitgesproken standvogel. Dit wil zeggen dat een uil die zich op het landgoed heeft gevestigd hier in principe zijn hele leven zal blijven. Bosuilen zijn niet alleen bijzonder trouw aan hun territorium, maar ook aan hun partner. Ze worden tot wel 20 jaar oud en blijven hun hele leven bij elkaar. Door deze eigenschappen zou het goed kunnen dat we jaren achter elkaar steeds dezelfde uilen tegenkomen wanneer de nestkast wordt gecontroleerd. 

Het gezegde ‘in mei leggen alle vogels een ei’ gaat voor de bosuil bepaald niet op. Het broedseizoen begint al in december, wanneer het mannetje met zijn kenmerkende spookachtige roep laat weten dat zijn territorium bezet is. Vervolgens kunnen de eerste eieren al in januari worden gelegd. We houden u uiteraard op de hoogte!

Back To Top